SEO оптимизация – митове, легенди, най-често срещани грешки

Съдържание

SEO оптимизация – най-често срещани грешки или къде грешим в стремежа си да покорим първа страница в Google.

Всички сме чели историята – тя започва през далечната 1998 г., когато двама студенти от Станфорд – Лари Пейдж и Сергей Брин създават своята търсачка. Те се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина за търсене) на уеб страници по ключова дума и създават алгоритъма PageRank. Обърнете внимание – създават алгоритъм за търсене и класиране на уеб страници. Този алгоритъм очевидно се оказва особено успешен защото няколко години по-късно и Google вече е синоним на търсене в мрежата. Така е и до сега.

Паралелно с възникване на търсачките и техните алгоритми, почти толкова бързо възникват и хора които се опитват да ги надхитрят и да манипулират в своя полза  тези алгоритми с цел да излязат на първо място в резултата на търсачките с всички произтичащи от това облаги.
Така възниква явлението или съвкупността от процеси наречени Search engine optimization или SEO накратко, които са фокусирани върху подобряване видимостта на даден уеб сайт в търсачките.

Но да се върнем на алгоритъма. Основния критерий по който се класира един сайт е съдържанието. Качественото, уникално и полезно съдържание е неизменния и първостепенен критерий по който се класира една страница  или публикация в web-a. Този алгоритъм или критерий е неизменен и не се променя защото на практика не зависи от търсачките. Зависи от това какво публикувате на сайта си, колко е актуално и каква полезност носи на потребителите. Търсачките само го оценяват. И тук идват изкривяванията.

Масата от SEO специалисти се фокусират върху това да „излъжат“ и манипулират алгоритъма на търсачките в полза на своите клиенти. Доста имат знанията и таланта и го правят сполучливо. Но до какво води това? Когато даден алгоритъм се компроментира в следствие на натрупаната критична маса от манипулации от страна на SEO гурутата, Гугъл и останалите търсачки променят алгоритмите си за класиране. В следствие на това много сайтове „увисват“. Ако до вчера сте били на първа страница в Гугъл, днес вече не сте. Може да ви няма и на 10-та. И какво правим?! Задаваме вездесъщия въпрос на нашия SEO специалист „Ама защо стана така?!“ и „Сега какво правим?!?“.

Почваме отначало – изучаваме детайлно и дълбоко новия/те алгоритъм/и и започваме къртовския труд по възстановяване на щетите. И така до следващия път. И до кога така? До безкрай. Или докато ни писне от тази въртележка и потърсим верните отговори.

Кои са те? – вече ги споменахме по-горе. Качествено, Уникално и Полезно съдържание. Това е неизменния критерий, основата, камъка върху който градим нашия уеб сайт. Нека да погледнем през очите на потребителя. Запомнете едно – вие не продавате продукти и услуги на ботовете на търсачките. Вие продавате продукти и услуги на живи хора.

Друго на което да обърнем внимание:

 • Актуална и модерна визия – 60% от трафика идва от мобилни устройства. Сайта задължително трябва да е оптимизиран за мобилни устройства.
 • Бързина на зареждане – един от първостепенните фактори за добро класиране. За целта сайта трябва да се поддържа винаги в добро здраве и кондиция.
 • Вътрешна оптимизация:
  – Ключови думи;
  – Подходящи мета заглавия;
  – Подходящи мета описания;
  – Приятелски URL адреси;
 • Външни връзки или линк билдинг.

Ако покрием посочените по-горе критерии и се съобразяваме в разумни граници с препоръките които ни дават търсачките относно съдържанието, нашия сайт неминуемо ще си извоюва достойни позиции в класациите на търсещите машини.
Дали ще покорим първа страница в Google? В крайна сметка това зависи само от нас и от това какво и как предлагаме.

Автор: Драгомир Купринджийски

 


Ако ви е харесала статия моля споделете с ваши близки и приятели като използвате бутоните в дясно на екрана. Благодарим ви!

 

Обадете ни се!

Очакваме с нетърпение да обсъдим предстоящите ви уеб проекти.