WordPress 5.9: Задълбочен поглед върху пълното редактиране на сайтове

Wordpress 5.9 - задълбочен поглед

Съдържание

WordPress 5.9 е първата голяма версия за 2022 г., тъй като беше пусната на 25 януари 2022 г. Тази последна версия носи нови функции и подобрения, които правят пълното персонализиране на сайта още по-лесно.

Предишната стабилна версия, WordPress 5.8 , вече налагаше пълно редактиране на сайтове с интегрирането на редактора на блокове Gutenberg за изграждане на публикации и страници. 

WordPress 5.9 разширява функционалността още повече, като въвежда редактор на теми, базиран на блокове, заедно с повече функции и промени. Тази статия ще обсъди всички чисти функции, промени и корекции на грешки в тази нова версия на WordPress.

Бърз преглед на новите функции и промени

Новите функции и подобрения в дизайна и потребителския интерфейс целят да направят вътрешния уеб дизайн възможен с помощта на WordPress. Ето преглед на новите функции и подобрения за пълно редактиране на сайтове в WordPress 5.9:

  • Пълно редактиране на сайт – нов пълен редактор на страниците и глобален интерфейс за стилове заместват класическия редактор на WordPress и предоставят ново пълно изживяване за редактиране на сайтове. Новият панел за глобални стилове ви помага да персонализирате с лекота стилове в целия сайт.
  • Чисто нова тема по подразбиране – темата Twenty Twenty-Two WordPress е първата тема по подразбиране, базирана на блокове, която работи перфектно с новия редактор на сайтове.
  • Подобрения на блок и UX – WordPress 5.9 въвежда много подобрения на редактора на блокове, като режим на фокусиране, сгъваем изглед на списък и пренареждане на блокове с плъзгане и пускане. Налични са и нови блокове и инструменти за проектиране.
  • Нови функции за разработчиците – WordPress 5.9 вече поддържа наследяване на theme.json за дъщерни теми. Блоковете също получават нови атрибути и поддръжка на множество таблици със стилове, давайки повече творческо пространство за разработчиците на блокове. 
  • Подобрения в производителността – въведена е нова модификация на мързеливо зареждане, за да се ускори скоростта на зареждане. WordPress 5.9 вече поддържа най-новия PHP 8.1 и въвежда подобрение в рамката за тестване на PHP за по-добра съвместимост.

Пълно редактиране на сайта

WordPress обнови персонализирането на сайта си с въвеждането на редактор на блокове. Този редактор на сайта предоставя базирания на Гутенберг конструктор на страници, който преди беше наличен само за публикации и страници на WordPress в целия сайт.

Новите опции за глобален стил на тема позволяват на потребителите да персонализират всеки аспект от сайта, без да променят файловете на тема или стилове твърде често.

На всичкото отгоре, новата гъвкава тема на WordPress по подразбиране е идеално начало, за да се запознаете с новите функции за пълно редактиране на сайтове. 

Блоков редактор на сайта

Един от акцентите в WordPress 5.9 е новият редактор на блокове. Тази функция по същество замества инструмента за персонализиране , менютата и джаджи в секцията Външен вид .

Ако отидете до секцията Външен вид на таблото за управление на WordPress, ще намерите редактора.

WordPress 5.9: Задълбочен поглед върху пълното редактиране на сайтове 1

!!! Новият редактор на сайт е достъпен само при използване на тема WordPress, базирана на блокове. Ако активирате неблокираща тема, менюто Външен вид ще покаже Customizer, Menus и Widgets.

Интерфейсът е подобен на редактора на блокове, който преди беше наличен само за публикации и страници. Можете да създавате или редактирате шаблони на темата или части от шаблони, като използвате блокове на WordPress , като елементите на темата като горния и долния колонтитул имат свои собствени блокове.

WordPress 5.9: Задълбочен поглед върху пълното редактиране на сайтове 2

Когато отидете в редактора, той ще отвори редактора за шаблона за начална страница по подразбиране. За да редактирате други шаблони, като тези за страницата 404 или шаблона за публикация, щракнете върху логото на WordPress в горния ляв ъгъл и щракнете върху Шаблони в изскачащата странична лента. 

Ще видите наличните шаблони. Изберете този, който искате да редактирате. Ще намерите части от шаблони и в изскачащата странична лента.

WordPress 5.9: Задълбочен поглед върху пълното редактиране на сайтове 3

Има и опция за промяна на стиловете на блокове. Щракнете върху Блокове в панела за глобални стилове и той ще покаже списъка с адаптивни блокове. Имайте предвид, че някои блокове може да имат само персонализирани цветове и оформления, докато други имат инструменти за типография.

WordPress 5.9: Задълбочен поглед върху пълното редактиране на сайтове 4

Блокове и подобрения на UX

Много потребители на WordPress прекарват по-голямата част от времето си в редактора на блокове, за да създават и управляват своето съдържание. Следователно, тази нова версия на WordPress носи много подобрения на редактора на блокове, като по-добър потребителски интерфейс и нови блокове.

Подобряване на интерфейса

Новата версия на WordPress също подобрява дизайна на интерфейса и потребителското изживяване. Списъчният изглед има възможност за плъзгане и пускане за пренареждане на съдържанието просто чрез плъзгане и пускане на елементи.

WordPress 5.9: Задълбочен поглед върху пълното редактиране на сайтове 5

Елементите в списъчния изглед също са сгъваеми, което улеснява управлението на сложни блокови структури. Освен това е възможно да се добавят HTML котви към блокове за бърза навигация.

Редакторът на теми също има режим на фокусиране за горния и долния колонтитул. Тази функция е достъпна от горния панел на редактора и показва само частта, която искате да редактирате.

Обадете ни се!

Очакваме с нетърпение да обсъдим предстоящите ви уеб проекти.