Разликите между младши, средно ниво и старши разработчик

Разликите между младши, средно ниво и старши разработчик

Съдържание

И какво можете да направите, за да стигнете до следващото ниво.

Да бъдеш младши, средно ниво или старши разработчик не е свързано единствено с годините опит в програмирането, които имате. Младши разработчик може дори да бъде по-възрастен от старши разработчик. Всичко се свежда до умение. Това не означава, че старши разработчик трябва да е експерт във всичко, но е безопасно да се каже, че старшите разработчици са много по-квалифицирани от младите и средните разработчици.
Но не само уменията за кодиране разграничават старшия разработчик от средния и младши разработчик. И така, какви точно са разликите?

Знание

Очевидно старшият разработчик има много повече знания от младши и средно ниво. Познаването на модели на проектиране, архитектура, автоматизиране на тестване, производителност, сигурност и т.н. е добър начин за младши разработчик да запълни празнината в знанията със средно и старши разработчици.
Важно е да знаете как трябва да се правят нещата при разработката на софтуер. Но само познаването на всички тези неща не ви прави старши разработчик. Знанията не са най-голямата разлика между разработчиците – това е само един от факторите.

Кодиране

Въпреки това, което повечето хора мислят, кодирането не е свързано с комуникация с компютър. Кодирането е свързано с общуване с хората и инструктиране на компютри. В крайна сметка кодът се компилира и превежда в нули и единици.
Кодът трябва да има смисъл за други разработчици, които ще работят с него в бъдеще. Нов екип, който никога преди не е виждал кода, трябва да може да отвори кода и да започне да работи върху нови функции или корекции на грешки. Тук е голямата разлика между младши и старши разработчици.

Ще пропусна разработчика от средно ниво в това сравнение, защото разработчикът от средно ниво е нещо като сива зона, когато става въпрос за умения за кодиране. Очевидно е някъде между младши и старши. Вероятно клони повече към старшата страна. Това основно е свързано с опита, тъй като разработчиците от средно ниво вероятно са преминали през целия цикъл на разработка поне веднъж. Те са направили много от най-простите грешки и са се учили от тях.
Как да надушим младши разработчик?

Младите разработчици са неопитни. Повечето са току-що завършили университета и започват първата си работа на пълен работен ден. Нагласата на младши разработчика често е просто да накара кода да работи. Работещият софтуер и добрият софтуер се считат за едно и също.
Програмирането на прост код е трудно. И това е нещо, което младите разработчици не правят. Младите разработчици пишат изискан код. Можете да разпознаете младши разработчик по странни едноредове и прекалено сложни абстракции. Това е начинът на младия разработчик да се покаже и да позволи на другите разработчици да знаят колко добре може да кодира. И е грешно.

Младите разработчици се фокусират върху компютърната страна на кода за сметка на човешката страна.
А какво да кажем за старшия разработчик?
Когато разглеждате кода на старши разработчик, може да си помислите: това ли е всичко? Къде е останалата част от кода? Старши разработчик пише прост, ясен и може би дори тъп код. Това е едно от най-големите качества, които разработчикът може да притежава, когато става въпрос за програмиране. Старши разработчик следва принципа KISS: Keep it simple, stupid. /Дръж го просто, глупаво./

Старши разработчик мисли за своя код по различен начин от младши разработчик. Кодът, написан от старши разработчик, ще бъде направен с мисъл за поддръжка и мащабируемост. Това е напълно различен начин на мислене от младши разработчик – старшият мисли за хората, които трябва да работят с кода, докато младши просто мисли да го накара да работи за компютъра.

Повече от просто умения за кодиране

Освен уменията за кодиране, има някои други фактори, които могат да ви кажат кой какъв тип разработчик е.
Младшите разработчици, като цяло, изпълняват най-простите задачи или задачи с ниско въздействие. Те не правят никакъв архитектурен дизайн. Разработчиците на средно ниво също не проектират решения, те просто изпълняват задачи. Разликата с младши разработчик е, че те изпълняват тези задачи с по-малко надзор, стига да са възложени на относително рутинни задачи. Старши разработчици могат да разработят приложение напълно сами.
Това не означава, че старшият разработчик няма въпроси по пътя. Всеки разработчик има много въпроси всеки ден и това няма да се промени. Това не е по-различно за старшите разработчици.
Разликата е, че старшите разработчици знаят как да задават правилните въпроси и как се решават тези въпроси. Разработчиците от средно ниво могат да задават правилните въпроси, когато става въпрос за техните сравнително рутинни задачи, но се нуждаят от помощ при по-сложни задачи.

Старшият разработчик никога не се губи и знае как да последва въпроса с правилното действие. Това не означава, че старши разработчик не може да поиска помощ от други разработчици. Понякога най-добрият начин е просто да помолите други разработчици с опит в тази област за помощ.
Разработчикът от средно ниво също трябва да може да задава правилните въпроси, стига да не му се възлагат много сложни задачи, които изискват задълбочено ниво на познания.
Не бива да очаквате млад разработчик да зададе правилните въпроси веднага. Тъй като младшите разработчици са неопитни, те се нуждаят от напътствия от по-опитен разработчик. Младшият разработчик трябва да получи необходимите ресурси или голям тласък в правилната посока.

Стигане до следващото ниво

Всички искаме да се подобрим и да станем по-добри като разработчик. Но какви са стъпките, които можете да предприемете, за да стигнете до следващото ниво?

Младши до средно ниво

Тъй като младшите разработчици са неопитни, важно е да преминете през целия цикъл на разработка поне няколко пъти. По този начин ще попаднете в много капани и ще се научите как да ги избягвате следващия път.
Когато става въпрос за кодиране, трябва да се научите как да пишете прост код. Помислете за следващия човек, който ще работи върху този код. Трябва също да научите как да отстранявате грешки, тъй като това ще ви даде по-добро разбиране на това, което се случва в процеса.
Освен това трябва да се запознаете с най-добрите практики и да научите за архитектура, производителност, сигурност и т.н. Запълнете празнината в знанията, която е необходима, за да стигнете до средното ниво.

От средно до старши

Стигането от средно ниво до старши може да бъде доста трудно. Някои разработчици ще останат на средно ниво през цялата си кариера.
Старши разработчици знаят кои ъгли могат да бъдат отрязани и кои ъгли никога не трябва да се режат. Това са трудно научени уроци от грешки в миналото.
Ако искате да стигнете до висшето ниво, трябва да сте готови да поемете задачите, които никой не знае как да поправи. Трябва да знаете повече от това как да свършите работата.
Като старши разработчик, вашата работа е също да помагате на по-малко опитните разработчици. Вие сте резервният вариант за други разработчици, когато не знаят как да направят нещо.
И може да не ви изненада, че старшите разработчици овладяват своя технологичен стек. Има повече от умения за кодиране. Запознайте се с всички инструменти и приложения, които се използват в компанията, за която работите.

Заключение

Разликата между младши, средно ниво и старши разработчик не е само в години опит. Разбира се, може да се каже, че старшите разработчици са по-квалифицирани от младите и средните разработчици. Но знанието не е най-важният фактор.
Старшите разработчици пишат по-лесен код и идват с различно мислене от младите разработчици. Но става дума за нещо повече от умения за кодиране. Важно е да знаете какви въпроси да зададете и как да проследите тези въпроси. И това е нещо, което само старшият разработчик, с богатия си опит, знае как да направи във всички ситуации.
За да се развивате като младши разработчик, трябва да се съсредоточите върху писането на прост код и преминаването през множество цикли на разработка. За да стигнете от средно ниво до старши разработчик, трябва да се съсредоточите върху ученето повече от просто да коригирате рутинни задачи. Трябва да сте готови да поемете най-трудните задачи и да бъдете майстор на своя набор от технологии. Друга отговорност на старши разработчик е да бъде резервен вариант за по-малко опитни разработчици.

Ще ви оставя с цитат от Мартин Фаулър: „Всеки глупак може да напише код, който компютърът може да разбере. Добрите програмисти пишат код, който хората могат да разберат.“

 

Обадете ни се!

Очакваме с нетърпение да обсъдим предстоящите ви уеб проекти.