Колко струва изработката на качествен уеб сайт?

Съдържание

Всеки, независимо дали е бизнес, обществена организация или физическо лице, който е стигнал до момента в който е осъзнал необходимостта от онлайн присъствие и собствен уеб сайт си е задавал този въпрос.

Колко струва изработката на уеб сайт?

Какво правим? Най-често отваряме любимата си търсачката и търсим отговор на този въпрос. И попадаме на няколко десетки страници с резултати. Ще намерим цени от 0 /нула/ или 80 лв. до такива които стигат 5 и 6 цифрени числа. Особено ако се разровим в историята на обществените поръчки. Оферти от рода „Ще ви изработим уеб сайт от 10 страници за 100 лв. който ще бъде на първа страница в Google“ дори не смятам да ги коментирам. Би било несериозно.

Ще отговоря като управител и разработчик в Студио за уеб дизайн, какъвто съм. Изработката на качествен и оптимизиран сайт, тип визитка от 5 основни страници струва 1000 лв. /словом: хиляда лева/. 

Ама защо 1000 лв. веднага ще попита някой. Ами защото 1000 лв. е една кръгла 4-цифрена сума с три нули отзад.

Майтапа на страна /малко по-сериозно трябва да се държим/. Ще направя една разбивка на това произволно число 1000 – произволно защото дори един сайт тип one-page би могъл да струва повече. Тук искам да вмъкна една скоба – говорим за изработка на качествен уеб сайт!

Да вземем най-разпространената система за управление на съдържанието – WordPress. Както знаем WordPress е безплатна CMS, има десетки, дори стотици хиляди теми и модули, голяма част от които са безплатни.

Започвам разбивката отзад-напред, защо ще разберем накрая:

  1. Като за начало ще ни трябва качествена премиум тема да речем Astra /ще я намерите в 9 от 10 класации за теми на WP/ – цената за единичен лиценз е $59 или 103 лв. по актуалния курс. Някой ще каже, че темата има и безплатна версия, но нали знаете – безплатно е само сиренцето в капана за мишлетата 😉
  2. Е да ама ние искаме динамичен уеб сайт в който да можем да контролираме и променяме всеки един детайл, без да ни се налага за смяната или добавяне на една снимка да викаме програмист – нищо по-лесно, слагаме един строител на страници Elementor. Той има безплатна версия, но ние искаме нещо по-така и си купуваме ПРО – тук цената за единичен лиценз, за 1 година е $49 или 85.75 лв.
  3. Искаме сайта ни да е много бърз, да зарежда под 1 сек. и да се позиционира добре в Google, значи включваме и on-page оптимизация – 250 лв.
  4. Домейн и хостинг за 1 година да ги сложим средно 100 лв., но малко трудно ще се впишем в тая сума предвид новата ценова политика на c-panel.
  5. Искаме индивидуален дизайн за нашия сайт за да не получаваме постоянно дежа вю като сърфираме из нета и да се отличаваме от конкурентните ни сайтове – цена 250 лв. /да не забравим мобилната версия – абсолютно задължителна в днешните времена/

Я да видим колко станаха до тук – 103+86+250+100+250 = 789 лв. /словом: седемстотин осемдесет и девет лева/

Останаха ни едни 211 лв. Какво влиза в тях – безплатния WordPress, безплатна готова тема и 5-6 странички с текст + труда да ги съберем в нещо наречено сайт. Звучи ли ви познато? Даа – приблизително толкова са масовите оферти за изработка на бърз сайт с готов дизайн.

Всеки разработчик, било то фирма или фрийленсър има свещеното право сам да си определя цените и ценовата политика. Горните цени, с изключение на темата и строителя на страници са примерни и по никакъв начин не ангажират мен или представляваната от мен фирма. Те са плод на едно представително проучване което всеки от вас би могъл да си направи сам като се порови в резултатите на търсачките търсейки посочените услуги.

Каква сума ще похарчите за изработка на вашия бъдещ сайт си зависи от вас.

Факторите които ни влияят са много – възможности, бюджет, нагласи и т. н. Но нека не забравяме едно – нашият сайт е нашето лице и тяло в уеб пространството. Как искате да изглеждате – представителни, стегнати и елегантни или размъкнати с анцуг Адидас от битака в стил ранни 90-те на миналия век?

Обадете ни се!

Очакваме с нетърпение да обсъдим предстоящите ви уеб проекти.